LawLink_MainPic האם להתגרש?
LawLink_MainPic האם להתגרש?
פנייה לייעוץ אישי



    איך להתגרש ולשמור על הילדים בריאים ושמחים

    בני זוג מתגרשים, לרוב, לאחר שהם כבר לא מעוניינים לחיות יחד, מסיבות שונות. אין ספק שמדובר בסיטואציה קשה ומורכבת, אך לצד זאת, חשוב שהשלכותיה תהיינה מינימליות. לדוגמא, אם לבני הזוג המתגרשים יש ילדים משותפים – חשוב שהאחרונים יישארו בריאים ושמחים, על אף גירושי הוריהם.

     

    תוכן עניינים

    על הזוג המתגרש לזכור: הילדים תמיד יהיו של שניהם

    גירושין לא הופכים את בני הזוג לשונים לחלוטין זה מזו. לבני זוג גרושים עדיין יש מטרות וצרכים משותפים, בפרט אם יש להם ילדים משותפים.

    במצב שכזה, על כל הורה לזכור שבן זוגם לשעבר תמיד יישאר ההורה השני של ילדיהם. אנחנו מאמינים שכל הורה מעוניין שילדיו יהיו בריאים ושמחים, ויחיו חיים טובים ומוצלחים ככל האפשר – ועל כן טוב יהיה אם הורים יטרידו את עצמם בשאלה איך להתגרש בלי לפגוע בילדים.

    כדי ששאיפה זו תוכל להתממש, ההורים חייבים להמשיך ולשמש דוגמא אישית עבור ילדיהם, ובמידה והילדים ייחשפו ליחס רע, קשה ועוקצני בין הוריהם – הם יניחו שזו דרך ראויה לנהל יחסים בין בני אדם, דבר שימנע משאיפת ההורים, ואולי אף משאיפת הילדים עצמם, להתממש.

    ההורים צריכים להימנע מלהתייחס לעובדה שבעבר הם היו נשואים. עליהם להבין שכעת המשותף ביניהם הוא שהם הורים לאותם הילדים, וככאלה הם מעוניינים בהצלחתם, בבריאותם ובשמחתם. לכן, עליהם להימנע מלריב בנוכחותם, ולהסכים שילדיהם לא יהיו חשופים לאינפורמציה העלולה לפגוע באופן שבו הם רואים את שני הוריהם או את אחד מהם.

    איך להתגרש ולשמור על הילדים בריאים ושמחים

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      לשוחח עם הילדים על הגירושין – באופן נכון

      אחד הקשיים המרכזיים שנוצרים אצל זוגות מתגרשים שיש להם ילדים (ובעיקר ילדים קטנים), הוא הקושי בלשוחח עם הילדים על הגירושין. לא לחינם אחד הכנסים האקדמיים הגדולים שהתקיימו באקדמית תל אביב יפו הוקדש לנושא. כדי שילדיהם של בני הזוג המתגרשים יישארו, על אף הגירושין, בריאים ושמחים – הוריהם צריכים לדעת כיצד נכון לשוחח איתם על הגירושין. התשובה משתנה בהתאם לגילם של הילדים:

      • כשמדובר בילדים עד גיל שנתיים: ההתמודדות הנכונה של גירושין עם ילדים בגיל הרך היא לא באמצעות שיחה, שכן ילדים עד גיל שנתיים הם קטנים מכדי להבין את משמעות הגירושין, ואף אוצר המילים שלהם מצומצם מאוד.לכן, הם צריכים, בתחילה, לשהות בבית ובסביבה בה חיו בטרם גירושי הוריהם, שכן זו סביבה שכבר מוכרת להם והם מורגלים אליה. רק כעבור זמן מה ניתן לחשוף אותם לסביבתו ולביתו של ההורה שעזב את הבית, ויש לדאוג לכך שגם שם ימצאו חפצים שהילד אוהב וקשור אליהם, כמו צעצועים, ספרים, משחקים וכדומה.
      • כשמדובר בילדים בני שנתיים עד חמש: ההורים אכן יכולים לשוחח איתם על הסיטואציה שנוצרה כתוצאה מהגירושין, והם צריכים לאפשר לילדיהם להביע רגשות ותחושות, בין אם מדובר בגעגוע להורה השני, ואף אם מדובר בכעס.
      • כשמדובר בילדים בני 6 עד 12: ילדים בגילים האלה כבר מבינים באופן די מלא את משמעות הגירושין, אך היות והם עדיין קטנים יחסית – עלול הדבר לפגוע מאוד בביטחונם האישי. לכן, כדי שהילדים בכל זאת יישארו בריאים ושמחים, על כל הורה להימנע מלהשמיץ את ההורה השני בנוכחות הילדים, ולהימנע מלדרוש מהילדים "לקחת צד" ולתמוך בהורה מסוים.בנוסף, על ההורים להימנע ככל האפשר משינויים בחיי ילדיהם – כמו מעבר דירה או מעבר בית ספר. כמו כן, על ההורים לשתף את צוות בית הספר של ילדיהם בגירושין, כדי שיאפשר לילדים להביע את מצוקתם אם הם ירגישו צורך בכך.
      • כשמדובר בילדים בני 13 עד 18 (ילדים בגיל ההתבגרות): לרוב, הילדים כבר מבינים שהוריהם לא יחזרו לחיות ביחד, והפער בינם לבין הוריהם מבחינת הבנת משמעות הגירושין, כמעט ולא קיים.  לכן, ההורים מרגישים שהם יכולים להסביר לילדיהם את הסיבות לגירושין מבלי "לייפות" את הדברים. עם זאת, עליהם להימנע מלעשות כן.ילדים בגיל ההתבגרות לא נוהגים לשתף הרבה את הוריהם בנעשה בחייהם, ולעתים הם אף נוטים למרדנות ולהתנגדות לסמכות ההורית.

        לכן, חשוב מאוד שההורים ימנעו מ"להעמיס" על ילדיהם ולא יהפכו אותם למבוגרים הנוספים בבית. בנוסף, מכיוון שבגיל ההתבגרות קיימת חשיבות רבה לבני קבוצת הגיל, על ההורים להימנע מלשנות את סביבתם הטבעית של ילדיהם, וכן לאפשר להם לקיים פעילויות רבות במחיצת חבריהם בני גילם, גם אם הדבר נעשה לעתים "על חשבון" שהייה במחיצת ההורים.

      אחד הקשיים המרכזיים אצל זוגות מתגרשים שיש להם ילדים, הוא הקושי בלשוחח עם הילדים על הגירושין

      הליך גישור

      כאמור, גירושין היא סיטואציה קשה ומורכבת. לעתים, הגירושין מלווים ברגשות קשים, בני הזוג נסערים מאוד וכל החשוב להם זה לא להמשיך לחיות ביחד. הדבר לרוב משפיע על חייהם גם לאחר הגירושין, ולעתים מונע מהם כל אפשרות לשקם את היחסים, ואף משפיע על חיי הסובבים אותם, לרבות ילדיהם.

      הליך גישור יכול בהחלט למנוע מהזוג את ההשלכות הקשות של הגירושין, בפרט על ילדיהם – ולגרום לכך שעל אף הגירושין הם יישארו בריאים ושמחים. בהליך גישור, בני הזוג משתפים את המגשר בסוגיות ובמחלוקות השונות הנוגעות לגירושיהם, וכך יכול המגשר להבין מהי הדרך הטובה ביותר לפתרונן.

      יש להבהיר שהמגשר אינו מקבל את ההחלטות במקום בני הזוג, אלא הוא מציג להם מעין שקיפות מצב מקצועית, שהם, כנראה, התקשו לראות עקב סערת הרגשות בה היו נתונים. כך, יכולים בני הזוג להחליט איך עליהם לפעול בהליך הגירושין, באופן שיפגע בצורה המינימלית ביותר בהם, ובפרט בילדיהם.

      לסיכום, כדי שילדיהם של זוגות מתגרשים, יישארו בריאים ושמחים על אף הגירושין – על כל הורה לזכור שבן זוגם לשעבר תמיד יישאר ההורה השני של ילדיהם, ולכן עליהם להמשיך ולשמש דוגמא אישית עבור ילדיהם ולהימנע מלחשוף אותם ליחס רע ביניהם. בנוסף, ההורים צריכים לדעת כיצד נכון לשוחח עם ילדיהם על הגירושין – התשובה לשאלה זו משתנה בהתאם לגיל הילדים.

      כמו כן, גם הליך גישור יכול להגביר את הסיכוי שהילדים יישארו בריאים ושמחים למרות גירושי הוריהם, שכן המגשר בהליך מציג להורים מעין שקיפות מצב מקצועית, שהם כנראה התקשו לראות עקב סערת הרגשות שבה היו נתונים.

      *האמור לעיל ובכל המאמרים באתר האם להתגרש – LawLink אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני הבוחן את נסיבות העניין הספציפי. המסתמך על המידע עושה כן על אחריותו האישית בלבד.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-9969183 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף